Bejelentés


ZÖLD BALOLDAL - SZEGED Az egyetlen alternatíva a baloldalon!

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.

LMP és ZB: Állítsák le a lakosság visszatelepítését Kolontárra és Devecserre!
2010. október 18. hétfő

Az ajkai vörösiszap-tározó katasztrófája által sújtott településekre múlt héten megkezdték a lakosság visszatelepítését. A Zöld Baloldal és a Lehet Más a Politika szerint súlyosan felelőtlenek az erre vonatkozó kormányzati intézkedések. A két hete bekövetkezett baleset óta a közvetlenül érintett településeken kívül, a vörösiszappal borított több mint 10 négyzetkilométeres területen még meg sem kezdődött a szennyező anyag összegyűjtése és megfelelő elhelyezése. A száradó vörösiszapból fakadó, nehézfémekkel és más veszélyes anyagokkal szennyezett porszennyezés koncentrációja mind a hivatalos, mind a független (pl. Greenpeace által végzett) mérések szerint jelentősen meghaladja az egészségügyi határértéket. Meggyőződésünk, hogy a lakosság visszatérésének engedélyezése és szorgalmazása a kormányzat részéről az érintettek egészségével való felelőtlen játék.
Ráadásul tegnap óta esik az eső a térségben, és a hét egészére csapadékot jeleznek előre. A sérült X. kazetta északi falának statikai állapotáról továbbra sincsenek megnyugtató hírek, a környezetvédelmi államtitkár szerint az ”bármelyik pillanatban leszakadhat”. Amennyiben ez bekövetkezik, az a további kazetták stabilitását is veszélyezteti. Egy ilyen újabb baleset esetére az elmúlt két hétben sietve létrehozott, és csupán Kolontárt – jól-rosszul – védő gátak nem jelentenek megfelelő védelmet.
Devecserből ráadásul kivonták azokat a katonai egységeket, amelyek baleset esetén az evakuálást végrehajthatják.
Mindez így együtt a településekre visszatért közösség életének veszélyeztetésével egyenlő.
Ezért a Zöld Baloldal és a Lehet Más a Politika követeli a magyar kormánytól, hogy állítsa le a lakosság visszatelepítését, és azonnal találja meg a településekre eddig visszatértek számára a településeken kívüli elhelyezés lehetőségét.

kiadja a Zöld Baloldal részéről:
Tamás Gáspár Miklós
elnök

Kedves Barátaink!

Sajnos a jó rajt után Szegeden nem sikerült a várt eredményt elérni az önkormányzati választáson. Ennek ellenére a Zöld Baloldal folytatja megkezdett a munkát egy erős baloldali párt felépítése érdekében. Most, amikor megköszönjük az eddig nyújtott segítségüket, arra kérünk mindenkit, hogy továbbra is támogassák a Zöld Baloldal megerősítéséért tett erőfeszítéseinket.


Beck Gábor: Cirkusz van, kenyér nincs
Pintér M. Lajos
2010. augusztus 13., péntek •
Munkahelyteremtő és megtérülő beruházásokra van szüksége Szegednek a Zöld Baloldal szerint. A párt teljes körű nyilvánosságot ígér a polgároknak, s elutasítja az MSZP-vel való együttműködést, hiszen úgy véli, a szocialisták nem képviselik a baloldali értékeket. A Zöld Baloldal mind a húsz szegedi körzetben állít jelöltet, a polgármesteri posztért pedig az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatóját, Balogh Tibort indítja.
A Zöld Baloldal készen áll az önkormányzati választásra, megvan a húsz képviselőjelöltje és polgármesterjelöltje is Szegeden. Kompenzációs listájukat Beck Zoltán jelenlegi önkormányzati képviselő vezeti – tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t Beck Gábor városi elnök. A politikus elmondta: az új választási törvény paragrafusaihoz alkalmazkodva, az eredményes szereplés érdekében három kisebb helyi szerveződés állt össze: a Zöld Baloldal, a Szociáldemokrata Párt (történelmi SZDP) és a Független Kisgazdapárt, s ezek közös néven (Zöld Baloldal) mérettetik majd meg magukat.
„Ezt nem azt jelenti, hogy a szervezetek egymás politikájába avatkoznának, a szegedi közös minimum mentén dolgozunk. Az hozott bennünket össze, hogy nagyon nem értünk egyet az elmúlt húsz, azon belül pedig az utóbbi nyolc esztendő történéseivel. Komoly bázissal és lelkesedéssel készülünk a kopogtatócédula-gyűjtésre. Szeretnénk, ha valamennyi körzetben sikerülne indulnunk, s polgármesterjelöltünk, Balogh Tibor filozófus-pszichológus, egyetemi oktató is ringbe szállhatna az ősszel. Jelöltjeink hiteles, valóban a körzetért dolgozó, az emberek között élő személyiségek” – folytatta Beck Gábor.

Dilettáns ötletparádé helyett józan ésszel meghozott döntéseket!

Mit értenek szegedi közös minimum alatt az összefogásban részt vevők? – faggattuk az elnököt. „Ugyanúgy vélekedünk arról, melyek a legfőbb problémák, melyek gúzsba kötötték Szegedet az elmúlt húsz, illetve nyolc esztendőben. Hadd kezdjem úgy: a politikai vezetésnek végre le kellene szállnia a földre, s a józan ész mentén olyan döntéseket hoznia, melyek a többség számára elfogadhatóak. Látványberuházások helyett például munkahelyteremtő, ráadásul fenntartható, megtérülő projektekre van szüksége a városnak. Nem arról van szó, ne fejlődjön Szeged, az mindenkinek közös érdeke, de kérdem én: ki finanszírozza majd a következő tíz-húsz évben a Napfényfürdőt? A közlekedés is neuralgikus pont: a fejlesztés legyen átgondolt, átlátható, ne átgondolatlan, némely esetekben dilettánsok által ötletparádéként összehozott koncepció! Egy bicikliút nem abból áll, hogy az autóútra csíkot festünk, és elszámoljuk a pályázati támogatást. Aztán nem kérdés, hogy a helyi vállalkozásokat helyzetbe kell hozni, nem az ország másik feléből vállalkozókat idecsődíteni” – sorolta.

Botka és az MSZP nem baloldali

A Zöld Baloldal egyetért a civilekkel: az élhetetlen belváros rendbetétele fontos és sürgető feladat. Ami pedig Szeged mediterrán jellegét illeti, a párt szerint súlyos félreértés alakult ki: nem attól lenne mediterrán ez a város, hogy lépten-nyomon bömbölő rendezvénybe kell botlani. A lakosság éjszakai nyugalmának biztosítását éppen ezért szükségesnek tartják. „Úgy látjuk, a régi jó receptet csak félig sikerült alkalmazni az utóbbi években, hiszen bár cirkuszt adtak a szegedieknek, kenyeret nem” – fogalmazott Beck Gábor.
További célkitűzésük – nem utolsósorban a Mars tér ügyének negatív példájára rámutatva –, hogy a városvezetés a komolyabb döntések, beruházások előtt kérdezze ki a lakosság véleményét, biztosítja a teljes körű nyilvánosságot. A zöld gondolkodás jegyében növelnék a zöldfelületeket, sürgetik az allergén kanadai nyárfák cseréjét, s újra visszaadnák a Tiszát a horgászoknak. „Most azt látjuk, hogy a Tisza-part luxusjachtok motorcsónakterepe, miközben tudjuk, hogy a legnagyobb civil szervezet idehaza a horgászoké, mely 400 ezer fős. Nem arra gondolok, hogy nem lehet kijelölni olyan szakaszt, ahol szabad jet-skizni és motorcsónakázni, de aki nem ott teszi, azt büntessék meg a rendőrök. Emellett síkra szállunk a Tisza-part és az árterek rendbetételéért” – árulta el.
Beck Gábor végül elmondta: az MSZP-t jelen állapotában nem tartják baloldali pártnak, így sem a szocialistákat, sem polgármesterjelöltjüket, Botka Lászlót nem támogatják.Gazdasági bérgyilkosok - tanmese IMF tárgyalások idejére
Tamás Gáspár Miklós legfrissebb írása az ÉS-ben
(kattints a címre!)

Zöld Baloldal sajtótájékoztató Vásárhelyen

Február 3-án, Hódmezővásárhelyen sajtótájékoztatót tartott a Zöld Baloldal Csongrád Megyei Szervezete. Beck Gábor, a Zöld Baloldal szegedi elnöke bejelentette, hogy immár Hódmezővásárhelyen is rendelkeznek alapszervezettel, mely decemberben alakult, Csanki István vezetésével. Csanki István bemutatta a hódmezővásárhelyi 6. választókörzetben induló jelöltjüket, Havránek Ferenc önkormányzati képviselőt, aki a Munkáspárt 2006 tagjaként indul a Zöld Baloldal színeiben az országgyűlési választáson. Havránek elmondta, hogy mindazok támogatására számítanak, akik csalódtak a jelenlegi és a rendszerváltás óta eltelt politikai irányban. Véleménye szerint a baloldalt hitelesen nem képviselheti olyan párt, amely minden erejével a kapitalizmus építését és a globális pénzvilág hatalmát szolgálja, az MSZP vezetése pedig ezt az utat járja. Olyan baloldali képviselet kell tehát, amely a társadalom nagy többségének érdekében politizál. A Zöld Baloldal ezt a képviseletet szeretné ellátni, amennyiben a választók erre felhatalmazzák.


Auchan parkoló védett láp helyén?szegedma.hu cikk


Elköltöztünk a Hüvelyk u-i irodából! Bővebben a Szeged oldalon!

A Zöld Baloldal november 28-án megtartott rendkívüli kongresszusán a párt országos elnökségébe Beck Gábort, a választmányba Bodor Lászlót, az ellenőrző bizottságba Merksz Pétert és Szolnoki Ferencet, az etikai bizottságba Bárkányi Balázst választották. A kongresszus elfogadta a párt politikai nyilatkozatát. A 2010. évi országgyűlési választásokon a Zöld Baloldalt támogatja többek között a Magyar Egyesült Baloldal, a Szociális Charta, valamint a Társadalompolitikai Tagozat is, így megvalósulni látszik egy teljeskörű, hiteles baloldali összefogás.

A Zöld Baloldal programnyilatkozata (letölthető doc.)

Szervezetünk október 23-án részt vett az 56-os forradalom évfordulóján rendezett megemlékezésen Szegeden, a Rákóczi téren. (képek a képgalériában)
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!